1. Algemeen Het BMP richt jaarlijks verschillende shows (wedstrijden) in, alsmede één publieke hengstenkeuring en één publieke merriekeuring. Op deze publieke keuringen kunnen hengsten en merries een toelating tot de voortplanting bekomen of kunnen hengsten, ruinen en merries een stamboekopname bekomen.
Er zijn 2 verschillende wedstrijdreglementen van toepassing: één wedstrijdreglement specifiek voor shows en één wedstrijdreglement specifiek voor de officiële keuringen.
I. Algemene bepalingen 1.De reeksen zijn open voor iedereen! De eigenaar van het paard of de voorbrenger hoeft geen lid te zijn van het BMP om deel te nemen aan de show noch moet het paard overstempeld zijn of beschikken over een BMP-paspoort. De deelnemende paarden moeten wel onder de 1,06m zijn. Bij twijfel zal het paard bij aanvang van de show (of bij aanvang van de betreffende reeks) gemeten worden door de jury. Indien uitsluiting volgt, zal er geen teruggave van het inschrijvingsgeld zijn voor het betrokken paard.
2.Deelnemers aan de wedstrijden worden veronderstelt zich in kennis te hebben gesteld van de reglementen van het BMP en zich eraan te houden. Reglementen kunnen gewijzigd worden door het BMP en de deelnemers dienen vertrouwd te zijn met de huidige reglementen. Kopieën van de reglementen worden steeds beschikbaar gesteld op het secretariaat van het BMP en zullen ook in het programmaboekje van de betreffende wedstrijd staan.
3.Deelnemers moeten zich ten allen tijde respectvol gedragen, tegenover de paarden, de juryleden en de organisatie. Wangedrag zal onherroepelijk leiden tot uitsluiting van de show.
4.De beslissing van de jury is definitief en kan niet worden aangevochten. Deze dient dan ook ten allen tijden te worden gerespecteerd.
5.Bij gelijke score zal het kleinste paardje winnen (tenzij anders is voorzien in de omschrijving van de specifieke klasse). De jury zal de betreffende paarden opmeten en het kleinste paard aanwijzen.
6.Het dragen van showkleding is verplicht: nette lange broek/rok met hemd/blouse en eventueel bijpassend jasje, gesloten schoenen. Bij temperaturen boven de 25 graden of na toelating van de ringmeester is een zomertenue toegestaan. Hieronder wordt verstaan: een nette korte/driekwart broek met net T-shirt/blouse of hemd en gesloten schoenen.
7.Er zal “blind” gejureerd worden. Elke vorm van publiciteit op de kledij is dus verboden in de ring, voor zowel de voorbrenger als de eventuele aandrijver. Het dragen van het logo van BMP is evenwel wel toegelaten. De juryleden zullen bij het jureren enkel naam en rugnummer van het paard ter beschikking krijgen.
8.De voorgestelde paarden moeten steeds onder controle worden gehouden.
9.Enkel voor de kwaliteitsklassen is het verplicht de paarden te toiletteren en te scheren. Camouflage, wijzigen van basiskleur en/of vacht of elke andere vorm van vermomming of versiering (fantasiefiguren of ingevlochten manen en/of staart) is niet toegelaten tijdens de kwaliteitsklassen. Voor alle andere klassen is het niet verplicht de paarden te scheren. Degelijke verzorging en toilettage is wel verplicht. Bij bepaalde klassen is bescherming van het paard toegelaten (zie beschrijving van de reeksen). Bij de theaterklasse is elke vorm van camouflage, vermomming en versiering wel toegelaten.
10.Draag uw rugnummer goed zichtbaar voor de jury. Het rugnummer moet reeds vóór het betreden van de ring aanwezig zijn.
11.Rugnummers moeten na de show terug binnen gebracht worden op het secretariaat. Deze kunnen pas ingeleverd worden nadat de laatste reeks is beëindigd.
12.Showstands (nadars/dranghekken om de paarden rond de piste te plaatsen) zullen aanwezig zijn (behoudens tegenbericht van de organisatie). De deelnemers zijn zelf verantwoordelijk voor het opstellen van hun eigen showstand. Na afloop van de show dienen de deelnemers zelf de showstand af te breken en hun plaats proper achter te laten. Indien de showstand niet proper wordt achtergelaten zal een boete van 25 euro verschuldigd zijn en kan de toegang tot een volgende wedstrijd worden geweigerd. Op de showstand is het toegelaten publiciteit (zowel stalnamen als andere reclameboodschappen) aan te brengen.
13.Juryrapporten en -punten (met betrekking tot de eigen paarden) kunnen door de eigenaars na de show schriftelijk opgevraagd worden op het secretariaat van het BMP. Tijdens of tussen de verschillende reeksen is het niet toegelaten de jury om uitleg te vragen of juryrapporten in te kijken. Na afloop van de wedstrijd is er wel een mogelijkheid een korte toelichting te vragen bij de juryleden.
14.In geval van onvoorziene omstandigheden of voorvallen, beslissen de aanwezige leden van de Raad van Bestuur van het BMP.
II Specifieke bepalingen per categorie 15.Jumping: Voor het springparcours moeten paarden minstens drie jaar zijn of worden in het jaar van deelname (met uitzondering van de reeks kidsjumping en jumping 40cm). Been- en/of hoefbescherming voor het paard is toegelaten. Het paard mag worden voorgebracht met een halster naar keuze.
16.Kwaliteitsklassen: Tijdens de kwaliteitsklassen is een aandrijver zonder zweep of andere geluidmakende voorwerpen toegestaan. Bij het opstellen van het paard, dient de aandrijver buiten de ring of aan de ingang te wachten. Het corrigeren van benen- en/of voetenstand met de hand is niet toegelaten. Paarden die onregelmatig lopen mogen de ring niet in en worden uitgesloten van deelname voor de rest van de dag voor de kwaliteitsklassen en de kampioenschappen. Deze beslissing wordt door de juryleden genomen en kan niet worden betwist.
17.Behendigheidsparcours: paarden van alle leeftijden zijn toegelaten, maar moeten ten allen tijden onder controle zijn van de handler. Bij deze reeksen wordt niet alleen de behendigheid van het paard beoordeeld, maar vooral de controle die de handler heeft over zijn paard tijdens het uitvoeren van de oefeningen. De veiligheid van paard en handler komen steeds op de eerste plaats. Been- en/of hoefbescherming voor het paard is toegelaten. Het paard mag worden voorgebracht met een halster naar keuze.
18.Theaterklassen: paarden van alle leeftijden zijn toegelaten, maar moeten ten allen tijden onder controle zijn van de handler(s). Alle mogelijke materialen en hulpmiddelen zijn toegestaan, maar de veiligheid van paard en handler(s) komen steeds op de eerste plaats.
19.Aangespannen rijden: Paarden moeten minstens drie jaar zijn of worden in het jaar van deelname. Zowel twee- als vierwielige rijtuigen zijn toegestaan in alle aangespannen klassen, mits in verhouding met het (de) paard(en). Het gebruik van hulpmiddelen zoals verzwaard beslag, staartlepels, oordoppen e.d. en hulpteugels (bv. side en overcheck, martingaal, …) zijn in alle aanspannen klassen niet toegestaan. Tuig en menwagen moeten veilig, correct en netjes zijn. De jury en de organisatie behouden zich het recht om onveilige aanspanningen te weigeren. Zowel Amerikaanse als Europese tuigage is toegestaan mits zonder hulpteugels. Broekriem (tuig van het paard) is niet verplicht. Zweep dient in de hand of op de wagen aanwezig te zijn. Been- en/of hoefbescherming voor het paard is toegelaten. . Kledingvoorschriften: nette kledij (zoals hierboven vermeld) of wedstrijdtenue (witte rijbroek met jasje en laarzen) of jurk. Hoed, handschoenen en menschort zijn optioneel.
20.Bereden: Voor deze reeks moeten de paarden minstens drie jaar zijn of worden in het jaar van deelname. Been- en/of hoefbescherming voor het paard is toegelaten. Het ruitertje en het paard moeten in verhouding staan tot elkaar. Wanneer een ruiter te groot of te zwaar overkomt voor zijn paard, kan de jury beslissen de combinatie niet toe te laten tot de ring. De ruiter moet aangepaste kledij dragen (dit houdt in: rijbroek en lange laarzen of beenchaps en bijhorende aangepaste schoenen), cap is verplicht, beschermingsharnas is aangeraden. Handschoenen en wedstrijdjas voor de ruiter zijn toegelaten. Alle soorten zadels en hoofdstellen zijn toegelaten, zolang deze voldoen aan de veiligheidsvoorschriften. De veiligheid van paard en ruiter moet ten allen tijde voorop staan.