1. Algemeen Behoudens bij het inschrijven van een veulen aan de hand van DNA-analyse (zie Hoofdstuk IV, punt 2.A.ii: Inschrijving aan de hand van DNA-analyse) is een dekbewijs nodig om de afstamming van een veulen langs vaders zijde op te nemen in zijn paspoort. Het bekomen van een BMP-deklicentie kan enkel door de keuring van hengsten. Hengsten met een BMP-deklicentie zijn voor het BMP toegelaten tot de voortplanting (zowel voor publieke als voor private dekkingen). De afstamming langs moederszijde wordt automatisch overgenomen indien het veulen wordt geïdentificeerd alvorens het is gespeend.
Tot het bekomen van een toelating tot de voortplanting ofwel een deklicentie, dient de hengst goedgekeurd te worden op de jaarlijkse publieke hengstenkeuring of op een nakeuring volgens de onderrichtingen van het BMP. Jaarlijks zal er door het Belgisch Stamboek voor het Miniatuurpaard vzw één publieke hengstenkeuring en één publieke merriekeuring georganiseerd worden. De datums van de publieke keuringen worden op voorhand meegedeeld aan de leden en kunnen aangevraagd worden via het secretariaat van het BMP.
De keuring van merries is niet verplicht om deze toe te laten tot de voortplanting (tenzij de merrie gebruikt wordt voor eiceldonatie – zie toegelaten reproductietechnieken). De eigenaar kan vrijwillig zijn merrie laten keuren en primeren en hiervoor ook een attest bekomen. De veulens van merries die in het bezit zijn van zo'n goedkeuringsattest én van hengsten die door het BMP werden goedgekeurd, worden opgenomen in het Premieregister of het Premie Part Bred-register.
Indien een paard veterinair wordt afgekeurd, mag het niet ingezet worden in het fokprogramma van het Belgisch Stamboek voor het Miniatuurpaard vzw. Indien toch wordt gefokt met deze afgekeurde dieren, zullen de rechtstreekse afstammelingen in een afzonderlijke klasse (nl. klasse 5 van de hoofdsectie) worden opgenomen.
2. Keuring tot toelating tot de voortplanting De keuring van het Belgisch Stamboek voor het Miniatuurpaard vzw tot toelating tot de voortplanting van hengsten en merries zal bestaan uit twee fasen: -een veterinaire keuring -de exterieure premiekeuring
OPGELET: de keuring tot toelating tot de voortplanting zal op dezelfde dag gebeuren als de stamboekopname tijdens de jaarlijkse publieke hengsten- of merriekeuring.
geregistreerd zijn in een register van de hoofdsectie van het BMP of in de aanvullende sectie
op naam van de eigenaar ingeschreven staan bij het BMP en de eigenaar dient lid te zijn van het BMP
de leeftijd van 3 jaar hebben bereikt op de dag van de keuring
de maximaal toegelaten schofthoogte van 106 cm niet overschrijden
Een paard wordt toegelaten tot de voortplanting indien het:
veterinair goedgekeurd is
een eerste, tweede of derde premie behaalde op de premiekeuring
B. Veterinaire keuring De veterinaire keuring gebeurt voor ieder paard individueel en wordt uitgevoerd door een bekwaam dierenarts (erkend in de Orde der Dierenartsen) daartoe aangesteld door de Raad van Bestuur van het BMP. Tijdens de veterinaire keuring wordt het paard gescreend op volgende punten:
Stokmaat (maximaal 106cm op de plateau van de schoft)
knieën (patella luxatie naar lateraal, mediaal, habitueel, stationair en subluxatie + fixatie).
mond m.b.t. onder- of overbeet (overbeet of overvoorbijten, bovenvoorbeet en ondervoorbeet of -bijten). Onderbeet niet toegestaan, overbeet maximaal 3 mm, tanden behoren in normale alignatie te staan (lichte verdraaiing van maximaal twee tanden toegestaan), kaken goed op elkaar passend. Dwarse uitbotting van maaltanden wegens plaatsgebrek + vorming van abnormale eruptiecysten.
botstructuur, o.a. dwerggroei, duidelijke abnormale ( kromme) stand van het been (valgus en varusdeformatie)
staart en manen eczeem, overige (erfelijke) huidziekten
hoeven: vorm (bokhoef, te nauwe vorm, grootte enz.. )welke een normale, pijnloze, vlotte beweging kunnen hinderen
overige veterinaire gebreken
beweging in stap en draf
(enkel voor hengsten) aanwezigheid van beide testikels en cryptorchidie (ligging, verdraaiing, grootte, met een maximaal verschil van 20%)
Afwijkingen ten gevolge van een trauma kunnen toegestaan worden indien deze worden gestaafd door een klinisch rapport van een Belgische faculteit voor dierengeneeskunde.
Bovendien is een DNA-analyse (op basis van een haarstaal) voor alle paarden verplicht. Het betreft de vaststelling van het DNA-profiel met het oog op afstammingsbepaling. De kosten hiervan zijn ten laste van de eigenaar, tenzij er reeds een DNA-analyse beschikbaar is. Deze analyse moet dan bij de inschrijving door de eigenaar worden overgemaakt aan het secretariaat van het BMP. Indien de dierenarts het nodig acht (met het oog op nadere controle van de punten hierboven opgesomd), kan een bijkomende DNA-analyse worden gevraagd. De kosten hieraan verbonden zijn voor rekening van de eigenaar van het paard.
Alle haarstalen die door het BMP of in opdracht van het BMP worden afgenomen, worden overgemaakt aan labo Zoolyx (Veterinary Laboratory Services) te 9300 Aalst, Zonnestraat 3.
Mocht bij een DNA-test blijken dat de afstamming van een paard niet conform is aan het bekomen resultaat of er werd een erfelijke afwijking vastgesteld, dan zal de hengst niet worden toegelaten tot de dekdienst of zal zijn toelating worden ingetrokken.
Een paard dat werd uitgesteld, mag ten allen tijden, doch ten vroegste na 6 maand, nogmaals aangeboden worden voor een veterinaire keuring. Dat kan middels een nakeuring of op een volgende publieke keuring. De kosten hieraan verbonden zijn voor rekening van de eigenaar van het paard. In afwachting van hun eventuele goedkeuring blijven de uitgestelde paarden uit de hoofdsectie ingeschreven in het register waar zij werden geregistreerd.
De eigenaar van een paard dat veterinair werd afgekeurd, mag na de keuring een schriftelijk verzoek indienen bij het secretariaat van het BMP voor een tweede opinie en/of herkeuring in de faculteit voor diergeneeskunde van de Universiteit Gent te Merelbeke. De uitslag van de faculteit is bindend. De kosten hieraan verbonden zijn voor rekening van de eigenaar van het paard.
De paarden die worden afgekeurd of uitgesteld, mogen niet doorgaan naar de tweede fase; enkel de paarden die werden goedgekeurd, mogen de wedstrijdring betreden voor de premiekeuring.
Een kopie van het volledig veterinair keuringsrapport is na de keuring te verkrijgen op eenvoudig schriftelijk verzoek bij het secretariaat van het BMP.
C. Premiekeuring Indien het paard veterinair werd goedgekeurd, wordt het toegelaten tot de premiekeuring.
Op een premiekeuring zal het paard exterieur worden gekeurd door een jury bestaande uit 2 of 3 juryleden daartoe aangesteld door het BMP. Het aanstellen van de juryleden gebeurt op basis van kennis en ervaring. Bestuursleden van het BMP worden om deontologische redenen gevraagd geen deel uit te maken van de jury. Stagiairs en/of kandidaat-juryleden worden eveneens toegelaten. Alle leden van de vereniging kunnen namen voorleggen van eventuele stagiairs en/of kandidaat-juryleden.
De juryleden krijgen standaard keuringsrapporten en dienen punten te geven per beschreven onderdeel. Op het document is tevens plaats voorzien voor opmerkingen. De juryleden overhandigen hun besluitvorming aan de medewerkers van het wedstrijdsecretariaat voor het verwerken van de gegevens. De juryleden zullen zich op een discrete en professionele manier gedragen. Inzage van het keuringsrapport na de keuring is mogelijk. Een kopie van het volledig keuringsrapport is na de keuring te verkrijgen op eenvoudig schriftelijk verzoek bij het secretariaat van het BMP.
Een eerste premie wordt toegekend wanneer het gemiddelde 75% of meer bedraagt. Het paard geldt als aanbevolen voor de fokkerij. Een tweede premie wordt toegekend vanaf een gemiddelde van 65% tot 74,99%. Het paard geldt als geschikt voor de fokkerij. Een derde premie wordt toegekend vanaf een gemiddelde van 55% tot 64,99%. Het paard geldt als toegelaten voor de fokkerij. Paarden die lager scoren dan 55% zullen niet worden geprimeerd en goedgekeurd (ongeacht het feit dat het paard reeds veterinair werd goedgekeurd). Het paard geldt als ongeschikt voor de fokkerij.
3. Toelating tot de voortplanting De goedgekeurde paarden zullen na de keuring een certificaat ontvangen met daarop de goedkeuring (toelating tot de voortplanting) en de behaalde premie.
De afkeuring of de goedkeuring en de behaalde premie zullen worden vermeld in het paspoort of in voorkomend geval op het zoötechnisch certificaat op de dag van de keuring zelf. Vóór aanvang van de keuring dient het paspoort van het te keuren paard te worden overhandigd aan het wedstrijdsecretariaat van het BMP. Na afloop van de keuring zal de vermelding worden aangebracht in het paspoort door de medewerkers van het secretariaat van het BMP en zal het paspoort worden teruggeven aan de eigenaar. Deze markering gebeurt gratis.
De mogelijkheid bestaat het paard meerdere malen aan te bieden op een BMP premiekeuring. De nieuwe premie zal dan eveneens worden vermeld in het paspoort. Het paspoort van het te keuren paard dient opnieuw door de eigenaar te worden overhandigd aan het wedstrijdsecretariaat vóór de aanvang van de keuring.
De lijst met goedgekeurde hengsten en merries zal na de publieke keuring in het eerstvolgende tijdschrift van het BMP gepubliceerd worden alsook op de website. Paarden die op een individuele nakeuring hun toelating tot de voortplanting hebben bekomen, worden enkel vermeld op de website.
4. Nakeuring of bijzondere keuring Het hele jaar door kunnen hengsten en merries worden aangeboden ter individuele (na)keuring na afspraak met de voorzitter van het BMP. Veterinaire keuring en premiekeuring zullen op dezelfde dag gebeuren op de faculteit voor diergeneeskunde van de Universiteit Gent te Merelbeke.
De aanvraag hiervoor kan uitsluitend via het secretariaat van het BMP lopen. Alle kosten verbonden aan de nakeuring zijn voor rekening van de aanvrager. Zolang het secretariaat van het BMP de betaling van het vastgestelde tarief voor nakeuring niet heeft ontvangen, zal er geen gevolg worden gegeven aan de aanvraag. De werkelijke kosten van de nakeuring worden door de faculteit voor diergeneeskunde van de Universiteit Gent te Merelbeke aangerekend. De factuur hiervan wordt na de keuring rechtstreeks naar de eigenaar van het paard gestuurd.
5. Deklicentie en dekbonnen Hengsten die door het BMP werden goedgekeurd en een toelating tot de voortplanting hebben bekomen, zijn in het bezit van een levenslange deklicentie bij het BMP (ongeacht wie de eigenaar is).
De eigenaar van een door het BMP goedgekeurde hengst kan in het jaar van dekking (dus niet in het jaar van voorziene geboorte van het veulen!!) een onbeperkt aantal dekbonnen aanvragen bij het BMP. Er zullen door het BMP enkel dekbonnen worden afgeleverd voor hengsten die bij het BMP werden goedgekeurd, ongeacht of deze hengsten bij een andere stamboekvereniging of fokorgaan een deklicentie hebben bekomen.
De eigenaar van de hengst dient op het moment van de aanvraag van een dekbon wel lid te zijn van het BMP en de hengst moet op naam van die eigenaar geregistreerd zijn in de registers van het BMP.
Ieder jaar opnieuw is er een éénmalige jaarlijkse administratieve kost per hengst, ongeacht het aantal aangevraagde dekbonnen. Zodra de jaarlijkse administratieve kost is voldaan, kunnen voor dat kalenderjaar nog onbeperkt dekbonnen worden aangevraagd. Het aanvragen van een of meerdere dekbonnen kan op eenvoudig schriftelijk verzoek bij het secretariaat van het BMP met duidelijke vermelding van de volledige naam van de hengst waarvoor de dekbonnen worden aangevraagd en de naam van de huidige eigenaar van de hengst. Zolang het secretariaat van het BMP de betaling voor de jaarlijkse administratieve kost, de dekbonnen en (eventueel) het lidgeld en de transferkost niet heeft ontvangen, zal er geen gevolg worden gegeven aan de aanvraag.
De hengstenhouder of de inseminator moet een dekbon uitreiken aan de eigenaar van de merrie bij de dekking of inseminatie door een hengst die tot de voortplanting is toegelaten. Het dekcertificaat moet minstens de naam, het stamboek en het UELN-nummer van de hengst vermelden alsook het UELN-nummer van de merrie en de datum van de dekking of inseminatie. Enkel het document dat door de bevoegde instantie van de Vlaamse Overheid (zijnde Paardenpunt Vlaanderen) voorgeschreven wordt, zal worden gebruikt. Er zullen door het BMP geen dekbonnen van andere organisaties worden aanvaard, enkel BMP-dekbonnen worden aanvaard ter inschrijving van een veulen a.d.h.v. een dekcertificaat.
Dekbonnen moeten worden opgevraagd bij het secretariaat van het BMP ten laatste op 15 december van het jaar van de dekking. Vanaf 15 oktober zal hiervoor evenwel een verhoogd tarief worden aangerekend. Het document wordt opgestuurd naar de eigenaar van de hengst.
De eigenaar van de hengst zal het roze formulier van de dekbonnen terugsturen uiterlijk tegen 31 december van het jaar van dekking. Vanaf één maand te laat insturen van de dekbonnen (na 31 december): € 5 boete per dekbon. Indien de dekbon niet wordt teruggestuurd naar het secretariaat van het BMP, kan het BMP weigeren het veulen in te schrijven aan de hand van het geboortebericht.
6. Private dekking Er wordt een onderscheid gemaakt tussen publieke en private dekkingen.
A. Publieke dekking
Een publieke dekking is een dekking van een merrie door een hengst die werd goedgekeurd door het BMP tot toelating tot de voortplanting (voorwaarden hiervoor opgenomen) of werd opgenomen in een hoofdboek van het stamboek van het BMP op één van de jaarlijkse keuringen tot stamboekopname (voorwaarden hierna opgenomen)
Beide paarden hoeven niet in eigendom te zijn van dezelfde eigenaar(s).
Het is de eigenaar van de hengst toegestaan een (geldelijke) vergoeding te vragen voor de (publieke) dekdiensten van de hengst.
Voor elke dekdienst dient een geldig dekcertificaat te worden aangevraagd bij het secretariaat van het BMP en tijdig te worden overhandigd aan de betrokken partijen. (voorwaarden zie punt 5: deklicentie en dekbonnen)
B. Private dekking (nieuw vanaf 2019 !!!) Een private dekking is een dekking van een merrie door een hengst waarbij de hengst is ingeschreven bij het Belgisch Stamboek voor het Miniatuurpaard vzw, maar nog niet werd goedgekeurd voor publieke dekdienst.
Voor deze private dekking ofwel dekkingen "in eigen huis" zijjne een aantal strenge voorwaarden opgesteld waaraan cumulatief moet zijn voldaan:
Een privaatdekking is enkel toegestaan in het kalenderjaar waarin de hengst de leeftijd van 3 jaar zal bereiken. Bijvoorbeeld: de hengst is geboren in mei 2016, dan zijn de privaatdekkingen enkel mogelijk in het kalenderjaar 2019.
Beide paarden (merrie en hengst) zijn eigendom van dezelfde eigenaar of van eigenaars uit hetzelfde gezin, die op hetzelfde adres wonen. De adresgegevens en de eigendomsgegevens van de paarden, zoals deze gekend zijn op het secretariaat van het BMP, zijn hiervoor bepalend.
De hengst moet reeds aan alle voorwaarden voldoen om te worden aangeboden tot de toelating tot de voortplanting of voor stamboekopname m.u.v. de leeftijd.
De hengst zal op de eerstvolgende publieke hengstenkeuring of stamboekopname worden aangeboden ter keuring en hierbij eveneens een goedkeuring moeten behalen. Een nakeuring of bijzondere keuring is niet geldig. Hierop wordt geen enkele uitzondering toegestaan !!
Voorafgaandelijk aan de dekking(en) zal de eigenaar van de hengst een aanvraag voor een privaatdekking moeten richten aan het secretariaat van het BMP door middel van het aanvraagformulier "Aanvraag private dekking"dat te downloaden is op de officiële website www.stamboekbmp.com. Het formulier "Aanvraag private dekking" kan ook op aanvraag verkregen worden bij het secretariaat BMP. De uiterste aanvraagdatum wordt vastgelegd op 15 oktober van het jaar van dekking.
BMP vzw zal een document "Toelating tot privaatdekking" sturen aan de eigenaar van de hengst. Dit document, op naam van betreffende paarden, zal behandeld worden alsof het om een dekcertificaat gaat. De dekking mag niet plaatsvinden vooraleer BMP vzw de schriftelijke toelating heeft gegeven! Het document is eveneens enkel geldig voor de paarden die uitdrukkelijk voor de paarden die uitdrukkelijk op het document vermeld staan.
Ook voor de toelating tot privaatdekking is er een éénmalige jaarlijkse administratieve kost per hengst verschuldigd, ongeacht het aantal merries waarvoor de toelating tot privaatdekking wordt aangevraagd. Bovendien zal per merrie (en dus in een later stadium per dekbon) eveneens een administratieve kost worden aangerekend, met name het bedrag van een dekbon. Zolang het secretariaat van het BMP de betaling voor de jaarlijkse administratieve kost, de dekbonnen en (eventueel) het lidgeld en de transferkost niet heeft ontvangen, zal er geen gevolg worden gegeven aan de aanvraag.
Indien de hengst op de eerstvolgende publieke hengstenkeuring of stamboekopname zijn goedkeuring voor de publieke dekdienst behaald zal het document "Toelating tot privaatdekking" worden ingeruild voor dekcertificaten. Het document "Toelating tot privaatdekking" moet binnen de 7 dagen na de hengstenkeuring worden overhandigd aan het secretariaat van het BMP. De dekcertificaten zullen vervolgens binnen een termijn van 1 maand worden uitgereikt aan de eigenaar. Een bijkomende betaling voor de dekbonnen of éénmalige administratieve kost is niet nodig, gezien deze reeds zijn voldaan bij de aanvraag tot toelating tot de privaatdekking.
Indien de hengst op de eerstvolgende publieke hengstenkeuring of stamboekopname zijn goedkeuring voor de publieke dekdienst niet behaald (m.a.w. wordt uitgesteld of afgekeurd) zullen geen dekcertificaten worden overhandigd. Ook het betaalde bedrag aan éénmalige jaarlijkse administratieve kost per hengst en de reeds betaalde administratieve kosten per merrie zullen niet worden terugbetaald; Conform het Foktechnisch reglement (zie hoofdstuk III: Indeling van het stamboek) zullen de rechtstreekse afstammelingen van deze hengst in klasse 5 (Afstammelingen van afgekeurde Miniatuurpaarden en niet gekeurde hengsten) worden opgenomen.
7. Toegelaten reproductietechnieken Het BMP laat volgende reproductietechnieken toe: -Natuurlijke dekdienst door hengsten die een deklicentie (toelating tot de voortplanting) hebben bekomen of een toelating tot private dekking. -Gebruik van sperma van hengsten die een deklicentie (toelating tot de voortplanting) hebben bekomen. Afstammelingen uit sperma van hengsten die geen toelating tot de voortplanting hebben bekomen, zullen niet worden aanvaard in de hoofdsectie. -Gebruik van eicellen van merries die een toelating tot de voortplanting hebben bekomen; deze eicellen moeten gewonnen zijn en gebruikt worden voor de in-vitro of in vivo productie van embryo’s die geproduceerd zijn met sperma dat voldoet aan de voorwaarden hierboven weergeven.
Het sperma of de embryo’s moeten gewonnen zijn door een spermacentrum of spermaopslagcentrum of door een embryoteam of embryoproductieteam dat goedgekeurd is volgens het dierengezondheidsrecht van de Unie of in centra die volgens Belgische of gewestelijke voorschriften erkend zijn voor het winnen of opslaan ervan.
Paarden die werden afgekeurd en geen toelating tot de voortplanting hebben bekomen, mogen niet worden ingezet voor het fokprogramma. Worden deze dieren toch ingezet in de fokkerij, zullen hun rechtstreekse afstammelingen in een afzonderlijke klasse uit de hoofdsectie van het Stamboek worden geplaatst. Hun rechtstreekse afstammelingen komen in klasse 3 of 4 terecht.